blekinge

Brist på virknålar efter OS i Kanada

Svenska OS-truppens virkade mössa har orsakat en landsomfattande brist på virknålar.

Sedan flera veckor tillbaka har det varit omöjligt att få tag på virknålar i rätt storlek. Garn i färgerna gult och blått börjar också bli en bristvara.

Sökt överallt
– Ja, vi har haft slut på virknålar sedan länge och det är jättesvårt att få hem nytt. Jag har ringt flera grossister, men utan resultat, säger Jenny Ivarsson på Iduna-magasinet i Karlskrona som dammsugit marknaden efter virknålar.

När Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Anna Haag sprintade och skidade fram i spåren under OS i Kanada härom veckan, och kammade hem medaljer och ära, var det en detalj som etsade sig fast i det svenska folkets medvetande - vad de hade på huvudet.

Populär mössa
Den lite oformliga, virkade OS-mössan i gult och blått gick milt sagt hem i stugorna.

– Går man in på nätet och googlar på OS-mössan får man fram hur mycket som helst, säger Jenny Ivarsson, som hoppas få åtminstone mer garn till butiken senare i veckan.

Lagret rensat
Hos de svenska garmgrossisterna har telefonerna gått varma i veckor. På Coats i Göteborg rensades lagret snabbt på gult och blått garn samt virknålar i rätt storlek.

Samma sak hos Marks och Kattens, där trycket varit enormt hela vintern. Det kan Maria Björklund som jobbar på säljavdelningen bekräfta.

Nya handarbetare
– Det har ju gått en riktig virk- och stickvåg över hela landet. Vi har varit helt nerringda, jag tror vi har fått många nya handarbetare tack vare det här, säger hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se