Karlskrona

MP skjuter upp blockval

Miljöpartiet i Karlskrona kan ha mycket att vinna på att vänta till efter valet med att ge besked om vilkea partier man vill samarbeta med under nästa mandatperiod. Det anser statsvetaren Henrik Oscarsson.

Enligt Henrik Oscarsson talar mycket för att miljöpartiets väljare i Karlskrona i första hand är intresserade av att partiet kan vara med och påverka så att det är en miljömedveten politik som förs i kommunen.

-- De får vara tydliga med att de begär mandat av sina väljare att kunna förhandla efteråt så att de kan få igenom så mycket som möjligt av sin politik. Efter valet ska de komma överens med det parti som ger mest miljöpolitik för pengarna, säger Henrik Oscarsson.

Besked tidigast till sommaren
Vi har tidigare berättat att Miljöpartiet i Karlskrona väntar med att ge väljarna besked om vilken sida blockgränsen, höger eller vänster, partiet kommer att ställa sig under nästa mandatperiod.

Besked kan tidigast komma i början av sommaren, men kanske väntar man ända till efter valet med att välja sida, säger språkröret Sofia Bothorp.

Det skulle vara lätt att tro att raka besked till väljarna om exakt vilka partier man vill samarbeta med så tidigt som möjligt i valrörelsen skulle gynna miljöpartiet som, om det parlamenariska läget inte ändras väsentligt, även de kommande fyra åren har stora möjligheter att få inflytande på politiken i kommunen.

Tydliga med vilka de inte vill samarbeta med
Men enligt Henrik Oscarsson som forskar på politiska partier så räcker det att miljöpartiet i förväg är tydliga med vilka partier man absolut inte kan tänka sig att samarbeta med.

Med tanke på att partiet valde sida först några dagar efter det förra valet 2006, så menar Henrik Oscarsson att det troligen finns stor acceptans bland väljarna om partiet gör likadant igen.

– Då är väljarna vid att Miljöpartiet agerar på det här sättet i Karlskrona, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".