blekinge

SD:s toppnamn från södra Sverige

Sverigedemokraternas valberedning har föreslagit en riksdagslista där åtta av de tolv översta namnen är personer från Skåne eller Blekinge, sju män och en kvinna.

Pontus Mattsson, politisk reporter på Sveriges Radio och författare till boken "Sverigedemokraterna in på bara skinnet" är inte förvånad.

Att många av de ledande personerna i Sverigedemokraterna kommer från södra Sverige tror Pontus Mattsson bland annat beror på att partiledaren Jimmie Åkesson kommer från Sölvesborg och har mycket kontakter i både Skåne och Blekinge.

Det är också många fler som röstar på Sverigedemokraterna i södra Sverige än i övriga landet och det tror han framförallt beror på att synen på invandrare är annorlunda i Skåne och Blekinge.

– Synen på invandring och flyktingmottagning är mer negativ i Skåne än vad den är i många andra delar av landet. Södra Sverige, både Skåne och Blekinge skiljer ut sig där, även jämfört med Småland på hur mycket man tycker att Sverige bör ta emot när det gäller flyktingar, säger Pontus Mattsson.

Jakob Rickardsson
jakob.rickardsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".