Barnhälsovårdsöverläkare Hans Edenvall. Foto: Carina Melin SR Blekinge
Blekinge

Alla flickor i femman vaccineras gratis

Till hösten kommer alla flickor i Blekinge som börjar femte klass att vaccineras mot livmoderhalscancer. Det är en följd av att ett nytt vaccin nu är upphandlat för hela landet.

Det vaccin som finns idag, Gardasil, ingår i högkostnadsskyddet för flickor mellan 13 och 17 år. Ändå är det bara en tiondel i åldersgruppen som tagit det. Det kan bero på att sprutorna kostar en del, maximalt 1800 kronor.

Gratis
Men från och med hösten blir det alltså gratis för en flicka att vaccinera sig mot livmoderhalscancer, då med det nya medlet Cervarix.

Vaccineringarna kommer att utföras i skolans regi av de vanliga skolsköterskorna.
Två sprutor ges med en månads mellanrum under hösten, och den tredje under våren.

Staten betalar medlet och bidrar med en del för extrakostnader som följd av att skolsköterskorna ska göra vaccineringen.

Skydd
Vaccinet ger ett åttioprocentigt skydd, och därför är det viktigt att flickorna när de blir vuxna ändå går på regelbunden kontroll.

- Vaccinet består av tre sprutor och det blir inga problem att hinna vaccinera alla flickor under läsåret, säger Hans Edenvall, barnhälsovårdsöverläkare på Blekingesjukhuset, och tillägger att eftersom vaccinet bara ger ett åttioprocentigt skydd är det viktigt att flickorna när de blir vuxna ändå går på regelbunden kontroll.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista