Karlskronabon Ingmar Johansson, pensionär som lyssnade på Ingvar Carlsson. Foto Henrik Olsson, SR Blekinge.
Blekinge

Kamp om pensionärerna

Nu hårdnar kampen om pensionärerna inför valet i höst.

Länets Socialdemokrater tog igår draghjälp av före detta statsminister Ingvar Carlsson i sin kampanj som syftar till att vinna tillbaka väljare bland pensionärerna.

Orättvisa
– Regeringen behandlar pensionärerna orättvist. Jag och min fru förlorar drygt 18 000 kronor per år på skattepolitiken, sa Karlskronabon Ingmar Johansson, en av många som kommit för att lyssna på Ingvar Carlsson.

Mycket talar för att frågan om pensionärernas ekonomi blir viktig i valrörelsen. Det vet både den borgerliga regeringen och oppositionen. 

Skattelättnader
En del i Socialdemokraternas recept för att vinna tillbaka förtroendet hos de pensionärer som inte röstade på partiet i förra valet handlar just om skattelättnader. Det var Ingvar Carlssons viktigaste budskap.

– Det kan bli fråga om att höja skatterna för löntagare en bit och sänka skatten för pensionärer, så att grupperna möts på mitten, säger han.

Fika
Ingvar Carlssons besök i Blekinge var starten för en lokal kampanj som är riktad mot just pensionärer.

– Vi ska be våra politiskt aktiva pensionärer att bjuda hem andra pensionärer som inte är politiskt aktiva på fika. Vi skickar också med en representant för partiet som lyssnar och deltar i samtalet om hur pensionärerna vill ha det, säger Eva-Marie Malmgren som är socialdemokratisk ombudsman i Karlskrona.

Besked i april
Även regeringen kommer att lova skattelättnader för pensionärerna.

– Men exakt hur det ska utformas är inte klart förrän i mitten på april när vårpropositionen kommer, säger Gustav Nilsson som är Moderaternas förbundsordförande i länet.

I Blekinge kommer Moderaterna att satsa på samtalskampanjer under valrörelsen.

-- Det är bästa sättet att kunna presentera sin politik, säger Gustav Nilsson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".