Blekinge

Äldre barn går sysslolösa efter skolan

Barn mellan 10-12 år kommer i kläm när kommunerna inte prioriterar deras fritid.

Enligt en rapport från Skolverket brister omsorgen för den här åldersgruppen i ett flertal kommuner eftersom det bara erbjuds fritidshem som vanligtvis är anpassade för yngre barn.

Finns bara i Karlskrona
Karlskrona är ensam som kommun i Blekinge om att erbjuda Öppen fritidsverksamhet. I Lyckeby tar man emot barn från 10 år och uppåt.

– Jag tycker att det är roligt att vara här istället för att vara hemma hela tiden. Det kanske blir tråkigt. Här finns alltid någonting att göra, säger Kalle Johansson som brukar gå till Lyckebys fritidsgård efter skolan.

Kan komma och gå
Tanken med fritidsgårdarna i Karlskrona är att involvera barn och ungdomar i verksamheten för att låta dem vara mer självständiga.

Man behöver inte vara inskriven i en Öppen fritidsverksamhet utan kan komma och gå mer fritt.

- Man tröttnar på att vara inskriven när man kommer upp i 11-12 årsåldern och då är fritidsgårdarna ett alternativ. Fördelen är att man känner sig friare om man går till en fritidsgård, säger Sivone Persson som är enhetschef på idrotts- och fritidsförvaltningen i Karlskrona.

Malin Ekberg
malin.ekberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista