Blekinge

Vill omfördela makten

Landstingets läkare vill förändra Blekingesjukhusets maktstruktur.Det genom att införa en vårdform som bygger på en helt annan självständighet än dagens.

Systemet, som går under namnet "Lean Healthcare" införs just nu på sjukhusen i Lund och Malmö och Linus Axelsson som är ordförande i läkarföreningen i Blekinge, menar att intresset är stort bland hans medlemmar:

– Vi tror att det är bättre för vården efter som det bygger på ett annat ledarskap som är mer fokuserat på uppgiften än hur det ser ut idag.

Kommer från bilindustrin
Systemet är från början något hämtat från bilindustrin, närmare bestämt japanska Toyota.

Tanken med "lean" är en slags småskalighet i det stora där arbetarna, eller för den delen vårdpersonalen bildar mer eller mindre självständiga enheter där ledord som flexibilitet och ansvar är viktiga.

Sänkte kostnaderna
I USA har införandet av systemet visat på dramatiska förbättringar av sjukvården. På ett sjukhus i Wisconsin hävdar chefen att det inte varit en enda felmedicinering de senaste två åren och kostnaderna har kunnat sänkas med motsvarande 200 miljoner kronor.

Mindre politikermakt
Men självständighet innebär att nuvarande maktstrukturer behöver förändras. Politiker och chefer skulle behöva släppa ifrån sig en del av sin makt. Något Linus Axelsson tror kan bli svårt, men nödvändigt:

– Det handlar om allt ifrån att politiker ska fokusera på uppgiften utan att vara och styra i detaljerna, men också att chefer delegerar makt och ansvar till rätt nivåer för att man ska kunna utföra ett effektivt arbete, säger Linus Axelsson.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista