FOTO: MALIN HOELSTAD / SVD / SCANPIX
Olofström

Tror larm kan vara bluff

Ledande politiker i Olofström tror att Strålssäkerhetsmyndighetens cancerlarm om solarierna kan vara en bluff.

Det var i höstas som Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanade landets kommuner att ta bort sina solarier för att strålningen ger cancer. Många svenska kommuner lyssnade till myndighetens larm.

Köpt forskning 
Men i Olofström har politikerna fått höra att myndighetens forskare är köpta av kända kosmetikaföretag. Därför tvekar de inför att stänga kommunens solarier.

-- Man har ju fått höra att den här forskningen är styrd. Företag som säljer solskyddsprodukter ska ha betalat för den, säger Patrik Sjöstedt som är socialdemokrat och ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Brev bakom tvekan
Bakgrunden är att branschorganisationen Svensk Solarieförening har skickat ett brev till Olofströms kommun. I brevet påstås att Strålsäkerhetsmyndighetens forskning är köpt.

Seriöst larm
Karin Westermark som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten tillbakavisar anklagelserna.

– Jag hoppas att kommunen litar mer på en myndighet än på en branschorganisation. Det är en mycket allvarlig anklagelse som Svensk Solarieförening kommer med. Vi bygger vårt larm på ett väldigt stort underlag. Alla forskare i världen är överens om att strålningen från solarier kan ge hudcancer, säger hon.

Är inte övertygade
– Man måste väga ihop plus och minus. Myndigheten lyfter bara fram vad som är farligt, säger Patrik Sjöstedt.

Han och kollegorna i nämnden har inte kunnat bestämma sig för hur man ska värdera forskningen från Strålskyddsmyndigheten trots att man haft hela våren på sig. Under tiden används solarierna i kommunens simhall flitigt. Ett besked om de ska finnas kvar eller inte kan tas tidigast i maj.

– Personligen tycker jag att de som vill ska få sola. Sedan kan vi gå ut med information så att folk förstår att det finns vissa risker, säger Patrik Sjöstedt.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".