blekinge

Barn skuldsatta för obetalda läkarbesök

Hundratals barn i Blekinge är skyldiga landstinget pengar.

Det rör sig om avgifter för uteblivna läkar- och tandläkarbesök som föräldrarna inte betalat, och då får barnen skulden, trots att de inte är myndiga.

Carola Löfstedt är konsumentsekreterare i Karlshamn, och hon tycker det är beklagligt.
– Barn som är omyndiga förstår inte det här och det är inte rätt att de drabbas av föräldrarnas slarv eller betalningsoförmåga, säger hon.

Skuld 
När skulden går till inkasso så växer den, så ett uteblivet besök hos tandläkaren eller doktorn som från början kostar 250 kronor kan vara uppe i nästan det dubbla på några månader.

Eftersom besöket är bokat på barnets personnummer blir barnet skyldigt landstinget pengarna, och inkassobolaget fortsätter skicka påminnelser två gånger om året tills barnet fyller 18 år.

Ny lag
I Blekinge är sammanlagt 323 barn och unga vuxna skyldiga landstinget 102 000 kronor. Den 1 juni kommer en lag som förbjuder landsting att skuldsätta barn, men den tar inte bort skulden för de barn som redan har en.

Det vill landstingsrådet Kalle Sandström ändra på.

– Jag trodde redan detta var ändrat, säger han, och tillägger att han kommer att lägga ett förslag till nästa landstingsstyrelsemöte om att stryka barnens skuld.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista