Blekinge

Företag lockas till Kina

Region Blekinge har dragit igång ett projekt som ska hjälpa länets företag att hitta affärskontakter i Kina. Företagen lockas med heta datepartners på Världsutställningen i Shanghai.

Stefan Malmström, projektledare på Region Blekinge, har en förhoppning om att Blekinges företagare ska börja blicka österut.

– Syftet är att skapa tillväxt. Vi försöker få företag att intressera sig för den kinesiska marknaden, säger han.

Kontakt med Kina
I ett samarbete med ytterligare tre regionförbund i Sydöstra Sverige, alltså Kalmar, Jönköping och södra Småland, erbjuder region Blekinge blekingska företag hjälp med matchmaking. Det hela går helt enkelt ut på att skapa kontakter med det kinesiska näringslivet.

Förhoppningen är att ljuv musik ska uppstå - eller åtminstone ett gemensamt affärsintresse - och att ett antal företag från bland annat Blekinge därigenom ska kunna hitta till nya marknader i fjärran östern.

– Det finns ett stort intresse i Kina för svensk miljöteknik. Urbaniseringen är gigantisk där.

Bättre ekonomi
Stefan Malmström säger att Kina tidigare var känt som ett tillverkarland. Men tiderna har förändrats. Kinas befolkning har fått det bättre ställt. Inte alla, men många har börjat konsumera.

Stort intresse
Den första informationsträffen som hölls på Netport i Karlshamn i veckan, anses som lyckad. Över 30 företag fanns med för att få veta mer om det Region Blekinge kan erbjuda under världsutställningen Expo 2010 i Shanghai.

- Vi kommer att arrangera studiebesök på svenska företag som finns där. Svenska företag kommer också att få tillfälle att träffa kinesiska företag som kan bli framtida samarbetspartners.

Milan Djelevic  
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".