Foto:Kustbevakningen
Adenviken

Full fart från start

Det har varit en intensiv inledning på Kustbevakningens arbete mot piratverksamheten utanför Afrikas ostkust. Under den dryga vecka man har varit igång har man rapporterat in ett flertal misstänkta fartyg som sedan kunnat undersökas av EU-styrkans örlogsfartyg.

Från sin bas på Seychellerna har Kustbevakningens flygplan patrullerat utanför Afrikas östra kust och resultaten har inte låtit vänta på sig.

Hjälpte holländare
I mer än ett pressmeddelande från EU-styrkans högkvarter nämns spaningsflygplanet och så sent som för några dagar sedan hjälpte man ett Holländskt örlogsfartyg i jakten på ett antal piratbåtar. Men exakt vad man gjorde vill projektledare Lars Franzén inte gå in på.

– Jag kan inte mer än bekräfta att vi jobbat tillsammans med just det fartyget, men vi har också hjälpt en massa andra örlogsfartyg i området, säger Franzén.

Kustbevakningens flyg kommer att vara på plats under totalt fyra månader och inom bara några veckor kommer man att kunna skicka sina observationer från luften till HMS Carlskrona som inleder sitt uppdrag i mitten av april.

Fråga om att återvända
Enligt Lars Franzén har betyget till Kustbevakningen hittills varit mycket gott och han utesluter inte att man kommer att få frågan om att komma ner och hjälpa till även i framtiden.

– Personligen blir jag inte förvånad om frågan kommer, men myndigheten måste nog utvärdera den här insatsen först, avslutar Lars Franzén.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista