Blekinge

Landshövdingen lämnar Krafttag Blekinge

Landshövdingen och varselsamordnaren Gunvor Engström överger projektet Krafttag Blekinge som ska stötta fordonsindustrin efter krisen.

Nyligen beslutade hon att inte ge mer pengar till Krafttag Blekinge som hon själv var med och startade.

– Efter mycket funderande hit och dit har vi kommit fram till att vi behöver en egen strategi. Där vi bestämmer vad länsstyrelsen vill göra för de här pengarna. Tidigare har vi bara stöttat andras projekt med pengar och nu vill vi satsa på något eget.

Drog igång projektet
Men hösten 2008 var situationen en annan. Både finanskris och fordonskris skakade länet med drygt 2 000 varsel och epicentrum låg i Olofström.

Regeringen utsåg två varselsamordnare för att mildra krisen, landshövdingen Gunvor Engström och regionrådet Mats Johansson. De drog tillsammans igång projektet Krafttag Blekinge.

Men när projektet nu ska fylla två år väljer Länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen att inte bidra med de 170 000 kronor som behövs.

Kommer att överleva ändå
Projektet kommer att överleva eftersom andra går in med mer pengar. Men olofströmaren och folkpartisten Erika Nagy tror att det sticker i ögonen på folk i Olofström.

– Det är klart att olofströmarna inte kommer att tycka om det här, säger hon.

Landshövdingen menar att Länsstyrelsen hittills har varit passiv och tagit rygg på andras satsningar. Men i år byter de riktning.

Vill ändå satsa i Olofström
Gunvor Engström vill istället satsa på entreprenörer runt kulturarvet, att stimulera företag att exportera till bland annat Polen och ett helt nytt Indienprojekt. Projekt som ligger en bra bit ifrån Olofström och fordonskrisen.

Gunvor Engström hoppas att blekingarna inte uppfattar den här kursomläggningen som att Länsstyrelsen överger Olofström.

– Jag hoppas inte att det åstadkommer sådana tankar. Utan det är snarare så att Länsstyrelsen ska bli mer aktiv och inte vara så passiv. Det kan säkert komma projekt kring det som är bra för Olofström. Det är jag helt övertygad om, säger Gunvor Engström.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista