Bert Johansson och Leif Johansson med fakturan på 9 500 kronor från Creab. Foto Carina Melin SR Blekinge
blekinge

De har inte råd med elen

Samtidigt som elpriset är på väg nedåt är det nu som de värsta räkningarna kommer.

Leif Johansson och Bert Johansson som delar ett hus i Hallabro tvingas dela upp elräkningen för att överleva och för dem har kakelugnen varit räddningen.

Fast pris 
Leif Johansson och Bert Johansson har fast elpris på halva förbrukningen. Senaste räkningen som omfattar januari och februari när elpriset var som högst sprang ändå upp i 9 500 kronor.

Enligt Bo Hasselgren på Konsumenternas elrådgivningsbyrå, som är en självständig byrå som kostnadsfritt informerar och ger råd i elmarknadsfrågor, är det många som hör av sig.

– En del är chockade över att elpriset stigit så högt, andra behöver hjälp med att dela upp betalningen för att klara den, säger han.

Ruskigt
Men Bert Johansson har bara en sak att säga.

– Jag tycker det är ruskigt att elproducenterna kan ta ut ett sådant pris på en vara som är relativt enkel att producera. Och det är ju våra tidigare generationer som har byggt upp elkraften så det kostar ju inget nu. Nu sitter det ett antal räknenissar och tar för sig, säger han.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista