blekinge

Nyvaknat intresse för psykoprofylax

Efter att ha varit som populärast under 70- och 80-talet har intresset för att underlätta en förlossning genom att andas på rätt sätt dalat. Men nu märks ett stort intresse igen för psykoprofylax.

Sedan ett år tillbaka ger barnmorskan Pia Jarevik i Karlskrona kurser i psykoprofylax.

Försvann
En anledning till att psykoprofylaxen försvann var att det i mitten på 80-talet blev möjligt att bedöva bort all smärta genom ryggmärgsbedövning eller epidural. 

Många kvinnor såg det som en rättighet att slippa ha ont vid förlossning, andra ville ha en helt naturlig förlossning och kunskapen om psykoprofylax ebbade ut bland barnmorskor.

Intresse
Men nu finns det ett nyvaknat intresse och det har Pia Jarevik hakat på genom ett eget företag där hon utbildat ett sextiotal föräldrar det senaste året.

–Intresset började först i storstäderna men nu har det spridit sig hit, säger Pia Jarevik som det senaste året utbildat ett 60-tal föräldrar.

Trygg
Psykoprofylaxen går ut på att göra kvinnan trygg och avslappnad genom långa djupa andetag utsöndras oxytocin vilket gör att blodtrycket och halten av stresshormoner sjunker.

Det i sin tur gör att kvinnan får mindre ont och behöver mindre smärtlindring.

Hjälps åt
Maria Åkesson och Henrik Persson väntar sitt andra barn och Henrik tror att kursen hjälper honom bli ett bättre stöd för sin fru.

- Jag kan påminna Maria om andningen, och jag kan ge henne massage för att underlätta, säger Henrik Åkesson.

Carina Melin
carina.melin@sr.se