blekinge

Ingenjörer gick före metallare

Igår fick ingenjörer runt om i Blekinge ett nytt löneavtal. Det nya avtalet innebär bland annat ett lönelyft på 2,6 procent. Men även att Unionen och Sveriges ingenjörer bryter traditionen med att IF Metall ska vara först ut med att teckna avtal.

Normalt sett brukar LO-facket IF Metall vara först ut med att sluta avtal med arbetsgivarna. Att Unionen och Sveriges ingenjörer nu går före har mött kritik från andra fackförbund.

Men Unionens regionchef Bettina Johansson menar ändå att det var bra att man gick före eftersom deras medlemmar har delvis andra krav.

– För vår del är det en garanterad löneökning i centrala avtal som våra medlemmar efterfrågade och även en individgaranti, medan det skiljer lite på vilka frågor som är viktiga för Metall, säger Unionens regionchef Bettina Johansson.

Dom här två frågorna finns nu med i det avtal som Unionen och Sveriges ingenjörer tecknat. Men Bettina Johansson menar att man ändå har haft ett bra sammarbete med Metall.

– Vi har samverkat hela vägen. Men sedan har varje fackförbund att göra en egen bedömning om de vilkor som förhandlingarna leder fram till, säger Bettina Johansson.

Det nya avtalet berör tillexempel ingenjörer på Ericsson, Aarhus Karlshamn, Volvo i Olofström och Dynapac och Kockums i Karlskrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista