Det kan vara slutfäktat i Karlskrona. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Karlskrona

Fäktgymnasiet hotat

Fäktgymnasiet i Karlskrona riskerar att läggas ner. Riksidrottsförbundet har i en remiss föreslagit att lägga ner fem riksidrottsgymnasier, däribland fäktgymnasiet.

Per-Åke Wiberg, förbundsansvarig på Fäktförbundet oroas för fäktningens framtid om utbildningen läggs ner.

– Jag tror att det betyder en hel del för svensk fäktning att lägga ner fäktgymnasiet. För vi tappar en väldigt kompetent institution för utvecklingen av fäktsporten i Sverige, säger Per-Åke Wiberg.

Satsar på elitkarriär
Riksdirottsgymnasier är till för ungdomar som satsar på en elitkarriär. De har då möjlighet att kombinera det ordinarie skolarbetet med sin specialidrott.

Riksdirottsgymnasierna är utlagda på 49 olika orter och i Karlskrona finns Fäktgymnasiet med tolv platser.

För lite elever
Men Riksidrottsförbundet har nu föreslagit att bland annat fäktgymnasiet ska läggas ner och orsaken är bland annat att det är för lite elever.

Blir det en nedläggning tas de sista eleverna in 2011.

Det här oroar även Ann-Louise Trulsson som är moderat ordförande i utbildningsnämnden i Karlskrona.

– För det första är det väldigt tråkigt att höra, men samtidigt är ju detta bara ett förslag just nu och svensk fäktning riskerar ju att tappa fart om en nedläggning blir aktuell, säger Ann-Louise Trulsson.

Tunga argument
Enligt Per-Åke Wiberg, förbundsansvarig på Fäktförbundet är det stor risk att förslaget går igenom.

– Vi måste vara medvetna om att risken är väldigt hög. De argument som riksidrottsförbundet har lagt fram i den här remissen är tunga naturligtvis och jag tror att det krävs mycket för att vi ska kunna ända på beslutet, säger Per-Åke Wiberg.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".