Karlskrona-Lyckå Ridklubbs verksamhetsansvarige Kristina Printzlow. Foto:Mikael Eriksson/SR.
Blekinge

Moms hotar föreningar

Förslagen om att lägga en 25 procentig skatt på landets ideella föreningar skulle slå hårt mot idrotten i länet. Det menar Kjell-Åke Karlsson ordförande för Blekinge idrottsförbund.

I grunden är det EU som under flera år tyckt att de ideella föreningarna i Sverige kommit allt för lindrigt undan momsavgifter.

Men nu föreslår två statliga utredningar en ändring som skulle innebära en 25 procentig skatt för de ideella föreningarna.

Kjell-Åke Karlsson som är ordförande för Blekinge idrottsförbund säger att det framför allt blir de mellanstora föreningarna som skulle drabbas hårt och att Riksidrottsförbundet arbetar för att momsen inte ska bli verklighet.

Höjda lokalhyror
Ett införande av 25 procents moms skulle bli förödande för exempelvis Karlskrona-Lyckå Ridklubb där Kristina Printzlow är verksamhetsansvarig.

– Det skulle bli ett hårt slag med höjda lokalhyror och en prishöjning av våra ridlektioner, säger Kristina Printzlow.

Det här är inte första gången momsidén är på agendan, men denna gång pratar man bland annat om att ta ut en avgift för försäljning, reklamplatser och lokalhyror av föreningarna.

Planhyror undantagna
Däremot föreslås fotbollsklubbarnas planhyra undantas, något Kristina Printzlow tycker är underligt.

– Det känns ju lite underligt. Det är ju ungefär samma typ av aktiviteter det handlar om, avslutar Kristina Printzlow.

Borg förskte lugna
Igår försökte finansminister Anders Borg (M) lugna idrottsrörelsen vid en debatt i riksdagen.

Finansministern bedyrade att Föreningssverige inte ska behöva drabbas.

– Syftet är naturligtvis inte att höja skatten för föreningsliv och idrottsrörelse. Det har vi inget intresse av, sa Anders Borg.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista