Karlshamn

Snabba sexnapp på nätet

Idag får föräldrar, elever och lärare i Karlshamn veta mer om vilka faror som lurar på internet. Föreläsaren Mats Andersson undervisar barn och vuxna i vad han liknar vid trafikvett på nätet.

Enligt Mats Andersson känner många föräldrar till att problemet med fula gubbar på nätet finns, men få vet hur omfattande fenomenet är.

1600 kontakter
Som ett exempel kan nämnas att Mats Andersson själv fått över 1600 kontakter på nätet med män som velat få kontakt med barn.

– Det brukar ta runt 20 till 30 sekunder innan man får napp och det ska jag också visa föräldrar här idag då jag ska surfa "live", säger Mats Andersson.

Anonyma samtal
Emma Eriksson är en av dem som finns på plats för att lyssna på föreläsningen och hon har själv blivit kontaktad av en man som sökte upp henne på nätet.

– Det var en som ringde flera gånger och jag svarade ofta i telefon efter som det var skyddat nummer. Men en gång tog pappa luren och svarade och efter det så ringde mannen inte fler gånger, berättar Emma.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".