Många tak på jordbuksfastigheter har rast under den snörika vintern. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Blekinge

Billigt byggande möjlig orsak till takras

Flera års kampanjer om att bygga billigare kan vara en av orsakerna till vinterns många takras som drabbat i huvudsak stallar och lador.

Landets bönder har av sina egna branschorganisationer manats att hålla nere byggkostnaderna för att upprätthålla konkurrenskraften.

Mausoleum
Per Brunberg, är mjölkbonde på Björketorps gård utanför Ronneby.

– Jag har ju fått gliringar om att jag byggt mausoleum och det har kommit från vår egen bransch, där man menar att vi måste bygga billigare för att vara konkurrenskraftiga, säger han.

Per Brunbergs uppgifter bekräftas av mjölkbonden Arne Thörn, som slår fast att branschen i flera år tryckt på för att minska byggkostnaderna inom de svenska lantbruken.

Gediget bygge
När han själv byggde ett toppmodernt stall för två år sedan på sin gård i Johannishus, fokuserade han i första hand på att bygget skulle bli gediget.

Boverkets förslag om att skärpa byggreglerna för lantbruksfastigheter, på grund av att stallar och lador drabbades av många takras i vinter, har redan väckt starka protester inom lantbrukarnas led.

Bygga billigt
Orsaken till de många takrasen är i dagsläget oklart. Men enligt försäkringsrådgivaren Göran Persson, som har stor erfarenhet av lantbruksfastigheter, har trenden att bygga billigare genomsyrat hela byggsverige.

– Längre tillbaka i tiden byggde man med hållfastheter som var högre än vad som behövdes. men under de åren då man skulle spara på allt, så har man gått ner i konstruktionerna och sparat in på virke och andra material. Men det har skett över hela linjen, inte bara när det gäller byggen inom lantbruken, säger Göran Persson.

Ingen insyn
Oavsett om man bygger billigt eller dyrt, så måste byggnormerna följas. De som står under myndigheternas kontroll tar större risker om dom försöker fuska med byggkraven.

Men inom lantbruket får bönderna bygga om eller bygga nytt, utan krav på insyn. Lantbruk omfattas inte av bygglovsplikten.

Mats Pehrsson, teknisk byggagronom, som tidigare jobbade för branschorganisationen Svensk Mjölk, är en av dom som i olika sammanhang manat bönder att bygga billigare:

-– Det är absolut inte så att man ska pruta på hållfastheter, det har vi aldrig menat. Tvärtom har vi uppmanat böndern at ta hjälp av experter för att få allt rätt enligt byggkraven, säger han.

Inte överraskad
Men för byggingenjören Joel Jonsson, som i 40 år jobbat med med olika byggkonstruktioner, kommer inte vinterns takras som en överraskning.

Han har i flera år varnat för att olyckor kommer att inträffa på grund av alltför bristfälliga byggen.

– Det här har jag varnat för i över tio år eftersom jag har sett hur det fuskas. Jag har ju försökt komma till tals med många människor, men om jag exempelvis vänt mig till tio lantbrukare och sagt att ni måste göra så här, så är det kanske två-tre som lyssnat eftersom de andra inte haft rätt kunskaper i bagaget, säger Joel Jonsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista