Små barn kan inte berätta när de har ont i tänderna. Foto Carina Melin SR Blekinge
Blekinge

Oro för barns tänder

Barntandläkare i länet oroar sig över små barns tänder.

Trots information till föräldrarna har alltför många barn karies redan vid tre års ålder, och vissa barn har så sköra tänder att de går att bryta av med fingrarna.

– Barnen får värk och mycket tänder behöver tas bort, säger Eva Leksell som är specialisttandläkare för barn på Blekingesjukhuset.

Sköra tänder
Små barn kan ju inte tala om vad deras onda beror på. Eva Leksell visar en bild av tänderna hos en tvåårig pojke. Föräldrarna trodde att pojken hade ett medfött fel, eftersom tänderna var så sköra att de gick att bryta av med fingrarna. Men det berodde helt enkelt på felaktiga matvanor. Pojken hade fått nyponsoppa i nappflaska som nattmål, och bullar och kex på dagen.

Sötsaker
Maria Levin sitter och fikar med sina två barn Wilmer och Elias på öppna förskolan i Karlskrona, och hon ska snart på treårskontroll med Vilmer. Hon är noga med att inte ge barnen för mycket sötsaker. 

– Det är bra att få en koll redan vid tre års ålder för att vänja barnen att gå till tandläkaren, säger hon.

Saft i nappflaska
Enligt Eva Leksell är det en ny trend att föräldrar ger sina små barn saft och cocacola i nappflaska, bullar, kex och godis.

-- Jag har jobbat sedan 70-talet och då fanns inte de här barnen. Trots att vi informerar om problemet så minskar inte problemet, säger hon.

Carina Melin
carina.melin@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista