Diakon Mervi Juutilainen möter allt fler människor som inte får hjälp från socialen. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge.
Blekinge

Kyrkan hjälper fler

Allt fler människor i Blekinge har svårt att få sin ekonomi att gå ihop och tvingas därför be om hjälp hos Svenska kyrkan.

– Jag är fattigpensionär och det betyder mycket för mig att gå hit och äta, säger Roy Larsson. Han kommer till Svenska kyrkans sopplunch i Olofström varje onsdag.

Fler behöver hjälp
Mervi Jutalainen är diakon i Svenska kyrkan i Olofström. Hon ser hur allt fler människor har fått problem med sin ekonomi och ber kyrkan om hjälp.

– Det är långtidssjukskrivna, arbetslösa och barnfamiljer. Pengarna räcker inte till saker som att betala elräkningen eller köpa mat.

I Blekinge känns den här bilden igen i varje kommun. Kyrkans diakoner uppger att många av de som kommer till kyrkan först har fått nej på socialen.

– Vi har någon som söker hjälp varje dag, säger Mervi Jutalainen. 

Får skylla sig själv
Miroslav Milurovic (S) ordförande i socialnämnden i Olofström, säger att socialen faktiskt inte hjälper alla.

– Det är många gånger ett eget val som ligger bakom. Att man inte står till arbetsmarknadens förfogande, säger han.

Det kan alltså bli så att man får svälta och inte får hjälp av samhället? 

– Vill du inte göra rätt för dig kan du självklart inte bara klampa in på socialbyrån och tro att du får ersättning. Så fungerar inte samhället, säger han.

Det innebär att det finns risk att det växer fram ett beroende av den ideella sektorn som liknar gammaldags välgörenhet, vad tycker du om det?

– Det är absolut inte bra, säger Miroslav Milurovic.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista