Lokala godbitar med utländska rötter. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Blekinge

Lockar med exotisk mat

Närproducerad mångkulturell mat kan bli en näringsgren i Blekinge. Den bedömningen gör Leader Blekinge som idag arrangerade en inspirationsdag.

I dag bjöds lokala producenter, aktörer inom livsmedelsbranschen och näringslivet på smakprov av mat från olika länder.

Finns potential
Projektledaren Emma Carleke menar att det finns ett behov av mångkulturell, närproducerad mat.

– Det finns många olika kulturer i länet och de behöver andra typer av livsmedel som inte finns här. Ett exempel är gurkor som i andra länder är betydligt mindre och det skulle säkert gå att odla fram här i länet, säger hon.

Tomatsoppa och baklava
En av dem som visade upp mat från sitt hemland var Ada Zära från Polen.

– Det är en väninna som tipsade mig om att laga tomatsoppa och baklava, vilket är en klassisk rätt från Polen, säger hon.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".