Författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius. Foto: Andrea Jilder/SR.
Karlskrona

Ingen debatt på föreläsning

Författaren Anna-Lena Lodenius föreläsning om vinsterna med invandring blev inte den attack på Sverigedemokraternas politik som Rickard Jomshof befarade för några dagar sen.

Det blev inte den attack på Sverigedemokraternas politik som sverigedemokraten Rickard Jomshof trodde för några dagar sen. Istället blev det en föreläsning om hur vi människor rör oss över klotet och för och nackdelar med det.

Anna-Lena Lodenius pratade om hur burmesiska textilarbetare utnyttjas i Thailand och hur grönsaksplockande östeuropéer på Listerlandet och i Sölvesborg har liknande arbetsvillkor.

Bråk uteblev
Samtalstonen var eftertänksam och den tuffa och rubriklika retorik som brukar råda i fullmäktigesalen kändes avlägsen.

Jomshof tyckte att den var riktigt intressant och tackade flera gånger för föreläsningen från fullmäktiges talarstol.

Oväntad reaktion
Anna-Lena Lodenius var ändå förvånad över Richard Jomshofs reaktion på hennes föreläsning.

– Han ägnade mycket av sin tid åt att tala om hur mycket han höll med mig. Antingen sa jag saker som han inte hade förväntat sig eller så är det ett taktiskt övervägande, att han bedömmer det som utsiktslöst att säga någonting annat.

Ingen samsyn
Även om Richard Jomshofs utspel häromdagen borgade för en het debatt och det istället blev lovord till föreläsaren, så menar Richard Jomshof att de står långt ifrån varandra.

– Bara för att vi delar problemformulering så innebär inte att vi har samma lösningar på problemen.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".