Blekinge upplever just nu en topp av RS-virus. Foto: Mikael Eriksson/SR.
Blekinge

Många små barn drabbas av förkylningsvirus

Blekingesjukhuset har just nu en topp med RS-virus, det förkylningsvirus som kan drabba små barn hårt. Enligt barnläkaren Martin Lindkvist kan det vara ett farligt virus.

– Det är rätt så vanligt att riktigt små barn får andningsbesvär av viruset. De kan behöva komma till sjukhuset. I enstaka fall är det riktigt farligt, säger Martin Lindkvist som är barnläkare på Blekingesjukhuset.

Flera fall
I stora delar av landet har RS-viruset lagt sig för säsongen, men i Blekinge har toppen kommit ovanligt sent.

Enligt barnläkaren Martin Lindkvist har Blekinge sedan årsskiftet haft 18 fall av RS-virus. De flesta barn har kommit in de senaste veckorna.

Andningshjälp
Det är fräsmt hos små barn som det kan ge allvarliga infektioner och det sätter sig då på andningen. Ibland kan barnen till och med behöva andningshjälp.

Eftersom viruset sprids bland hela befolkningen är det svårt att skydda sig från det. I ett försök att undvika smitta kan man tvätta händerna ofta och försöka att inte hosta och nysa rakt ut i luften. Men det är alltså svårt säger Martin Lindkvist.

– Viruset sprids ju i hela befolkningen så vuxna och äldre barn får det också, men då som en mera lindrig förkylning.

Trots att det är svårt att skydda sig mot viruset vill Martin Lindkvist inte rekommendera att man på något sätt isolerar sig, även om man har små barn. Om man inte har speciella skäl förstås.

– Har man ett barn som är hjärt- eller lungsjukt så kan man vara lite försiktig de närmaste veckorna.

Anne Berglund
anne.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".