Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
Karlskrona

Äldremottagning till länet

Blekinge får en läkarmottagning som är speciellt inriktad på äldresjukdomar. Professor Börje Bjelke öppnar rådgivningsverksamhet på det gamla sjukhusområdet i Fur.

– Efter att ha jobbat i Blekinge såg jag behovet av en specialistmottagning just inom  geriatrik, säger professor Börje Bjelke, som öppnar sin mottagning i mitten på april.

Ett riskprojekt
Börje Bjelke har varit anställd på landstinget Blekinge som expert på äldresjukdomar. Idag arbetar han med att bygga upp liknande verksamhet på ett sjukhus i Norge och han är också  adjungerad professor på universitetet i Köpenhamn. Mottagningen i Fur ska till att börja med ha öppet en helg i månaden. Börje Bjelke vet inte riktigt hur marknaden ser ut.

– Det är därför vi börjar i liten skala. Det är ett litet riskprojekt, så man får bygga allt efter vilket behov som finns.

Undernäring
Kunderna ska kunna få hjälp med olika typer av problematik och sjukdomar som särskilt drabbar äldre. Det kan till exempel handla om underernäring eller riskbedömning som gäller medicinering.

Något avtal med landstinget eller någon annan offentlig vårdgivare har Börje Bjälke inte. Men tanken är att på sikt etablera sådana samarbeten, säger han.

– Det här är en helt fri privat verksamhet där vem som helst får köpa in den kompetensen och de resurserna.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".