Skattesmäll för Ronnebybor

Efter att ha köpt aktier till ett kraftigt reducerat pris, åker två Ronnebybor på en skattesmäll på 1,3 miljoner kronor.

Härvan började då ett företag i Ronneby sålde aktierna i ett dotterbolag för 220 kronor aktien. Köpare var ägarinnans tre barn och i köpet ingick även en fastighet i Karlskrona. Men redan dagen efter affären  hyrdes fastigheten ut för en lång period och enligt skattemyndigheten var det en mycket god affär för de tre barnen.


Skattemyndigheten anser dock att hyreskontraktet måste ha varit förberett redan innan de tre barnen fick köpa företaget och därför borde varje aktie ha varit värd närmare 2500 kronor, alltså betydligt mer än de 220 kronor man nu köpte aktien för.


 Eftersom ett av barnen var anställd på företaget som sålde dotterbolaget, betraktar nu skattemyndigheten affären som lön och han får därför betala drygt 430.000 kronor i skatt och straffskatt. Resten av beloppet betalas av modern till de tre barnen eftersom hon står som ägare till bolaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".