Sjukhusets chefer ställer tuffa krav på politiker

Det är hög tid att tala i klartext om vilka verksamheter vi inte har råd med. Det skriver samtliga verksamhetschefer på Blekingesjukhuset i en tuff skrivelse till landstingets ledning.

Cheferna tror inte att Blekingesjukhuset kan komma att klara budgetmålet att uppnå nollresultat under 2004. I fjol var underskottet 72 miljoner. Man har nu ett sparbeting på 55 miljoner och det krävs ytterligare 40 miljoner under 2004.


För att ens komma i närheten av ett nollresultat måste prioriteringar till på ett helt annat sätt än som hittils varit fallet, skriver de 19 verksamhetscheferna. De pekar på faktorer som diver upp kostnaderna för sjukhuset - minskande befolkning, fler äldre, medicinsk utveckling. Dessutom EU:s direktiv om arbetstider som kommer att slå hårt mot landstingen.För att åtminstonne hjälpligt klara en budget i balans vill de 19 cheferna att landstinget omedelbart säger upp avtalet om fritt vårdval och vårdgaranti, att man tillåter avgifter i högre grad för hjälpmedel, att det införs remisstvång till akutmottagningarna för alla sjukdomstillstånd som inte kräver ambulanstransport. Man vill också ha igång en prioritering för att se över det som inte hör till landstingets kärnverksamhet - hälso- och sjukvård.


”Vi saknar besked från politiskt håll om vilka verksamheter och sjukdomsgrupper och befolkningsgrupper vi framöver inte kommer att ha råd med att tillgodose”, skriver blekingesjukhusets verksamhetschefer.


Chefen för kirurgavdelningen Thomas Troeng har svårt att se vad han skulle kunna skära bort i verksamheten på sin avdelning, nu när kostnaderna rusar.


-Verksamhetscheferna har gjort bedöming att man inte kommer att klara budgeten om vi ska bedriva den sjukvård som hittills bedrivits, säger Thomas Troeng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".