karlskrona

Lång väntan på motionssvar i Karlskrona

I Karlskrona kan politik ta tid. Det äldsta förslaget från en politiker som fortfarande väntar på ett svar skrevs av Ingrid Hermansson (C) för hela fyra år sen.

Hon anser att det är en allvarlig brist i demokratin att många motioner som är flera år gamla inte har behandlats.

– Det finns ett antal förtroendevalda som har kommit med förslag som man själv tror på, och en hel del är för att förbättra för kommunens invånare, och att då låta det dra ut på tiden det är att urholka demokratin, säger hon.

17 obesvarade motioner
Den här frustrationen känns säkert igen bland kommunpolitiker i Karlskrona som har lagt förslag, så kallade motioner, till kommunfullmäktige som inte har besvarats. Totalt finns det inte mindre än 17 obesvarade förslag från politiker.

Det handlar om allt från Ingrid Hermanssons fyra år gamla förslag om hur ungdomsarbetslösheten kan bekämpas till förslag om nyproduktion av studentbostäder och byggande av offentliga toaletter.

Även medborgarförslag
Men också vanligt folk, kommunmedborgare som engagerar sig och lämnar in förslag får vänta länge ibland.

22 kommuninvånare har lämnat förslag som är mer än ett år gamla och som ännu inte har besvarats. Ingrid Hermansson tycker att det är bekymmersamt. Förtroendet som Karlskronaborna har för politikerna skadas när de inte får svar, tror hon.

Flera kommuner i Blekinge är bättre på det här än Karlskrona. I Karlshamn till exempel finns ingen motion eller något medborgarförslag som är äldre än ett år.

"Två år max"
Ingrid Hermansson är själv socialnämndsordförande och därmed toppolitiker i Karlskrona. Hon håller med om att hon borde kunna påverka så att tiden för obesvarade motioner och förslag kortas ner. Hon vill se en gräns på två år, längre är det aldrig acceptabelt att vänta, säger hon.

– Då får personen ett svar, och då vet man att antingen tycker man att det här ett bra förslag, eller att det här gillar man inte alls, säger Ingrid Hermansson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista