karlskrona

Räddningsbåt hotad trots snabb insats

Räddningsbåten Brandklipparen som användes under fredagens sjödrama på Sturkö är hotad. Räddningstjänsten anser att båten är för dyr och ifrågasätter att den ska finnas kvar. Och nu måste kommunen bestämma sig för om båten ska säljas.

Det kristdemokratiska kommunalrådet Tommy Olsson har sin uppfattning klar:

– Man kan dra ner på mycket men man kan inte gå hur långt som helst. Och där menar jag att man måste ha en båt.

Försäljning diskuterades timmarna innan dramat
Räddningstjänstens båt Brandklipparen är dyr, används sällan och har därför länge varit ifrågasatt inom räddningstjänsten i östra Blekinge.

På Karlskrona kommuns budgetberedningsmöte i fredags eftermiddag, bara några timmar innan sjödramat utanför Sturkö där en 69-årig man omkom, lyftes frågan om räddningsbåtens framtid.

Vill se samarbete med landstinget
Tommy Olsson säger idag att de höga kostnaderna till trots, så ser han ingen annan lösning än att räddningstjänsten behåller båten. Ett sätt att få ner kostnaderna kan vara att inleda ett samarbete med landstinget

– Då kan vi ha delvis sjöräddning, men vi kan också hantera brand på öar men även sjuktransporter om vi lägger allt detta i en båt, menar Tommy Olsson.

Men om landstinget inte går med på förslaget får Karlskrona kommun ta ett större ekonomiskt ansvar.

– Då bli kostnaden högre för Karlskrona kommun, det är ju bara så, säger Tommy Olsson.

Sjöfartsverket rekommenderar båt
Frågan är om räddningstjänsten klarar sig med bara en båt. Efter drunkningsolyckan på Sturkö i fredags tycker Sjöfartsverket att även räddningstjänstens deltidsstyrka på Sturkö borde utrustas med en båt.

Men här säger Tommy Olsson att räddningstjänsten i så fall får stå för den kostnaden själv.

Frågan är hur det ska gå till, när räddningstjänsten tycker att det är för dyrt att äga en båt:

– Det ligger på räddningsförbundets ansvar att hantera sin ekonomi. Man har ett anslag där man ska sköta räddningstjänsten.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista