Karlskrona

Stena Line blir delägare i Verköhamnen

Nu är det klart att rederiet Stena Line blir delägare i Verköhamnen i Karlskrona.

Stena Line blir delägare i färjehamnen genom att köpa 51 procent av aktierna i det kommunala hamnbolaget Karlskrona Stuveri AB för 127,5 miljoner kronor.

"Bra lösning"
Kommunalrådet KG Svensson (M) tycker det är en bra lösning.

– Vi kan utveckla färjehamnen tillsammans med Stena på ett väldigt bra sätt, säger han.

Efter en lång tids förhandlingar blev det idag klart att den styrande femklövern i Karlskrona vill låta Stena Line bli delägare i Verköhamnen.

Karlskrona kommun gör en reavinst på 49 miljoner kronor, men innan köpet blir definitivt klart ska ärendet gå igenom i kommunfullmäktige.

Räknar med stöd
KG Svensson räknar med att få stöd för affären.

– Jag hoppas vi får en enighet i detta, det är en väldigt viktig fråga för Karlskrona kommun och jag kan egentligen inte se några negativa effekter med affären, säger han.

Den 27 maj kommer försäljningen av Verköhamnen att behandlas i kommunfullmäktige.

Femklövern behöver stöd av antingen Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna för att få igenom affären.

Jomshof positiv
Sverigedemokraternas gruppledare Richard Jomshof säger att han är positivt inställd och att hans parti om inget oförutsett inträffar kommer att godkänna försäljningen.

Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) vill inte säga hur man ställer sig i frågan förrän man diskuterat internt inom partiet.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista