blekinge

Blekinge kan förlora miljoner med förändrat utjämningssystem

Småkommunerna kan bli förlorare om systemet med inkomstutjämning mellan Sveriges kommuner görs om. Det befarar S-styret i Olofström när nu regeringen ser över utjämningsystemet mellan kommunerna.

Systemet brukar kallas Robin Hood-skatten av kritikerna.

Blir det mindre pengar till kommuner på landsorten kan välfärden hotas, menar Margaretha Olsson socialdemokratiskt kommunalråd i Olofström.

– Det kommer att innebära ett rejält ekonomiskt tapp för Olofström och Blekinges kommuner.

Överskott till de fattigare
Inkomstutjämningssystemet går ut på att rika kommuner betalar en del av sitt överskott till kommuner som har lägre inkomster. Det för att skillnaderna i levnadsstandard inte ska skifta allt för mycket mellan olika delar av landet.

Men Stockholms stad och ett antal andra kommuner har kritiserat att de måste ge bort pengar.

Måste satsa själva
Kritikerna menar att systemet gör att kommuner som tar emot bidrag gör att de kan sätta sig med armarna i kors och inte bry sig om att driva en framsynt närings- och tillväxtpolitik.

Bland annat därför har regeringen utsett en kommitté som utreder om dagens system utjämnar för mycket.

Kan missgynna Blekinge
I Blekinge ökar tillväxten inte i samma takt som i storstäderna. Margaretha Olsson befarar att kommittén, som ska vara klar med sitt arbete på fredag, ska gå på storstädernas linje och lägga ett förslag som missgynnar många landsbygdskommuner, däribland kommunerna i Blekinge.

80 miljoner till Olofström
För Olofström innebär inkomstutjämningen idag 80 miljoner kronor i kommunkassan. Och om regeringen bestämmer sig för att dra ner med bara 20 procent så måste kommunen antingen skära i servicenivån eller höja skatten rejält.

– Minskningar innebär per automatik att vi får svårare att tillhandahålla den service och den välfärd som vi vill, säger Margaretha Olsson (S).

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista