karlskrona

Nya pengar ska rädda skolor

Femklövern i Karlskrona vill ge mer pengar till skolorna på landsbygden.

I en analys som Karlskronas rektorer nyligen gjorde av läget föreslogs att sex byskolor blir mindre och flera årskurser flyttas till större skolor för att klara ekonomin.

Med ett tillskott på 4,9 miljoner kronor som partierna i femklvöern nu vill utöka Barn- och ungdomsnämndens budget med kan alla klasser finnas kvar på de små skolorna, enligt kommunalrådet Kent Lewén (Fp).

Ärendet kan komma upp till beslut i kommunfullmäktige i juni.

Pengarna till skolorna finns i nuläget inte. Men enligt Kent Lewén pekar alla prognoser på att pengarna kommer att finnas tillgängliga nästa år.

Varför pengarna kommer nu då insändarsidorna börjar fyllas med protester från föräldrar förklarar kommunalrådet med att det tar ett tag att göra en riktig analys av läget och han påpekar åter det problematiska i att styra skolan med en socialdemokratisk budget.

Det här är långt ifrån första gången som skolorna utanför de större orterna hotas, men trots återkommande hot mot byaskolorna tror Kent Lewén dem har en framtid.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista