Blekinge

Sänkta straff i smuggelhärva

Det blev sänkt straff för flera av de personer som dömts för Blekinges största sprithärva som nystades upp hösten 2007. Idag fick nio av de totalt femton personerna som överklagade tingsrättens beslut sin dom i hovrätten.

Den 39-åring som utpekats som ligans ledare fick sitt straff sänkt från fyra till två års fängelse efter att hovrätten bedömt några åtalspunkter som medhjälp istället för förberedelser till grov smuggling.

Sänkta straff
Även den kvinna som dömdes till ett år och tio månaders fängelse får straffet sänkt till ett års fängelse eftersom hovrätten anser att försäljningen av alkohol som hon dömdes för inte var grovt.

Den tredje personen som dömdes till längre fängelsestraff i tingsrätten fick det sänkt från ett år och två månader till tio månaders fängelse.

Hävdade att det var lagligt
Det var hösten 2009 som polisen sprängde ligan som då hade smugglat in öl, vin och sprit från Tyskland för miljontals kronor.

Huvudmannen hävdade att det rörde sig om laglig privatimport medan kvinnan som dömdes till ett års fängelse erkände.

Långdragen historia
Härvan har varit omfattande och långdragen och dragit genom både Tingsrätten och nu också Hovrätten där de övriga sex personerna som fick sina domar meddelade idag fick sina straff fastställda eller sänkta.

Domar för de fem andra som överklagat meddelas den 18 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista