Blekinge

Tydliga gränser för att hindra spelberoende

Sätt en gräns för dataspelande barn och var inte rädd för att stänga av datorn. Det säger idag Inger Lundberg, föreståndare på ett behandlingshem för spelmissbrukare, efter att en pojke i västra Blekinge tvångsomhändertagits för sitt datorberoende.

Pojken blev så beroende att han inte gick i skolan på tre år. Något som hade kunnat brytas med tydliga gränser, menar Inger Lundberg.

– Man ska börja så tidigt det går att sätta gränserna och i värsta fall stänga av datorn om man kan det, säger hon.

Gjort insatser tidigare
Det är Förvaltningsrätten som har beslutat att pojken nu ska omhändertas enligt lagen om vård av unga.

Pojken har isolerat sig och uppges ha hotat med självmord om han måste flytta hemifrån och tvingas bryta sitt datorberoende.

Det har tidigare gjorts flera insatser för att hjälpa pojken komma till rätta med sina problem. Bland annat genom socialtjänsten, ungdomspsykiatrin och från skolans sida men utan att lyckas.

Förvaltningsrätten anser därför att det enda sättet att nu hjälpa pojken är att skriva in honom på ett behandlingshem.

Fler blir beroende
Enligt Inger Lundberg är det rollspel på nätet som är det vanligaste beroendet hos unga. Hon säger att antalet ungdomar som spelar så mycket att de hamnar i ett beroende ständigt ökar.

– Vi märker av att det ökar ganska kraftigt och då är det framförallt föräldrar som hör av sig och är oroliga, säger hon.

Ett tydligt varningstecken för att en person spelar för mycket och kan vara i riskzonen är enligt Inger Lundberg att personen spelar väldigt mycket och tappar verklighetsförankringen.

Försvinner inte av sig självt
För att komma till rätta med problemet är det viktigt att närstående tidigt reagerar.

– Sätta gränser och börja prata om det tidigt. Det är viktigt att inte tro att det här går över av sig själv. Faktum är att det här är ganska svårt att bli fri ifrån, säger Inger Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista