Karlshamn

Lollo har fått uppehållstillstånd

Den romska flickan Lollo från Karlshamn får stanna i Sverige. Det bekräftar Migrationsverket för Sveriges Radio Blekinge.

– Hon och hennes dotter har i dag beviljats uppehållstillstånd, säger Annette Bäcklund på Migrationsverket.

Hur motiverar ni det beslutet?

– Det har kommit fram ett antal nya omständigheter som gör att vi kan bevilja henne ett uppehållstillstånd.

Vad är det för nya omständigheter?

– Det kan jag inte närmare gå in på, men det är ett antal olika omständigheter som gör att vi sammantaget har gjort bedömningen att det inte är rimligt att hon reser till sitt hemland, utan hon ska få stanna kvar i Sverige istället.  

Fallet med Lollo uppmärksammades förra året när Migrationsverket beslutade att utvisa henne till Kroatien som är hennes pappas hemland. Lolla har tidigare blivit misshandlad av sin pappa och hennes advokat har därför hävdat att hon borde få stanna i Sverige.

I februari beslutade Migrationsverket att utreda ärendet på nytt sedan det tillkommit nya omständigheter. Idag kom beskedet att Lollo får uppehållstillstånd.

– Jag blev så lycklig att jag nästan började gråta för jag vet hur illa den här flickan har mått, säger Anita Dorazio, flickans humanitära ombud.

Även glädjerop hörs från flickans läkare Harry Korman.

– Det gläder mig att Migrationsverket har besinnat sig, säger han.

Just nu bor Lollo hos en fosterfamilj där Lena Nordén är hennes fostermamma.

– Det är omtumlande och det är fortfarande väldigt tungt för Lollo och nu ska det här smälta in, säger hon till Sveriges Radio Blekinge.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista