Karlskronakvinna kan ha fått TBC på jobbet

En kvinnlig anställd i hemtjänsten i Karlskrona kan ha smittats med TBC då hon förra året arbetade med en vårdtagare som visade sig ha tuberkolos.

Nu har hon utvecklat antikroppar mot sjukdomen.

Beskedet har framkallat stor oro inte bara hos den drabbade utan även hos hennes arbetskamrater och deras fackliga företrädare, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Kvinnan har inte konstaterad TBC. Men om inte antikropparna besegrar TBC-bakterierna kan sjukdomen utvecklas i ett senare skede. Kvinnan har nu kopplats bort från sitt arbete och ska medicinera i nio månader för att bli helt frisk.

Personal i hemtjänsten genomgår hälsotest och vaccineras rutinmässigt innan de anställs. Men det är problem med att vaccinera timvikarier, säger huvudskyddsombudet Kerstin Runesson. Hon och hennes kollega Lena Ryge pekar på risken att alltfler i äldreomsorgen är invandrare som kan bära på TBC. De kräver att Migrationsverket kontrollerar att människor inte är smittade när de kommer till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista