Blekingeläkare kritiseras för bristande kontroll av cancerpatient

En Blekingeläkare får en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att han inte ordentligt följt upp en kvinna som klagat över ryggsmärtor.

Kvinnan visade sig senare fått dottertumörer i bäckenet och ryggslutet.

Kvinnan hade 1998 opererats för bröstcancer och behandlats med cytostatika. På våren 2002 nämnde hon för läkaren, som var hennes familjeläkare, att hon hade smärtor i ländryggen, men läkaren bedömde det som muskelvärk. Undersökningen dokumenterades inte. Vid ett besök på sommaren hos en annan läkare röntgades ländryggen men röntgenbilden visade ingenting av betydelse. I början av november berättade kvinnan återigen för sin familjeläkare om smärtorna i ryggen och hon sjukskrevs, men ingen annan åtgärd vidtogs. I december tvingades kvinnan söka akut vid Karlshamns lasarett för sina alltmer svåra smärtor. Då gjordes en fullständig utredning som visade förekomsten av dottertumörer.

Ansvarsnämnden konstaterar att nya rygg- eller skelettsmärtor hos en patient med känd tumörsjukdom alltid måste betraktas som eventuella metastaser. Om smärtorna inte klingar av måste en fördjupad undersökning göras, enligt ansvarsnämden. Därför borde läkaren ha sett till att kvinnan kom på återbesök eller noga förklarat att hon själv skulle återkomma om besvären inte försvunnit inom ett par veckor. Läkaren får också kritik för bristande dokumentation och får en erinran för att han av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".