Ronneby

Åklagare granskar saltade fakturor

Åklagare ska granska vad som hände när en tidigare anställd inom Ronneby kommun förskingrade omkring 100 000 kronor från kommunens kassa. Bedrägeriet ska ha genomförts genom saltade fakturor.

– Det är tragiskt när en enskild person tillskansar sig medel i desperation eller vad förklaringen kan vara, säger Birgitta Ratkovic som är chef på handikappförvaltningen i Ronneby.

Har erkänt
Bedrägeriet ska enligt Birgitta Ratkovic pågått under närmare ett och ett halvt år. Det upptäcktes när en ekonom på förvaltningen tyckte att vissa kostnader dragit iväg. Vid en närmare granskning ledde spåren till den nu före detta anställde som också har erkänt. Polisutredningen har pågått hela våren och nu har alltså ärendet lämnats över till åklagare och det hela rubriceras som bedrägeri.

Säkra rutiner
Det hela kommer inte att leda till några ändringar av rutinerna, enligt Birgitta Ratkovic. Bedrägeriet upptäcktes just genom att rutinerna ändrats en tid innan det hela uppdagades. Det här är inte första gången som liknande bedrägerier skett i någon av länets kommuner men enligt Birgitta Ratkovic  är risken liten att Ronneby åter ska drabbas.

– Att det aldrig skulle kunna hända igen det kan man ju inte garantera, för det är ju människor som sitter och arbetar med faktureringar. Men jag tror att risken är liten idag, säger hon. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se