Antalet arbetsolyckor oroar

Att antalet arbetsskador och dödsfallsolyckor på arbetet inte minskar i Blekinge och Småland oroar Arbetsmiljöinspektionen som nu tar krafttag mot dom branscher där skadorna är som flest.

Det finns än så länge ingen statistik som visar exakta antalet skador för Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Jönköpings län men Håkan Rosengren som är biträdande tillsynsdirektör i distriktet, säger att antalet troligen ligger på samma nivå som 2002, det vill säga mellan 6000 och 7000 anmälningar. 13 personer dog i samband med arbete i dom fyra länen förra året och det här är höga siffror om man jämför med övriga landet.

Enligt Håkan Rosengren beror det på att Småland och Blekinge har många småindustrier och mycket jord- och skogsbruk. Många har därmed tunga arbeten och arbetar vid farliga maskiner. Nu tar man alltså krafttag för att minska antalet olyckor och skador. Flera företag kan enligt Håkan Rosengren nu vänta sig noggranna inspektioner. Förutom träindustrin ska man i år också inrikta sig på byggbranschen, där fallolyckor är vanliga.

Ett annat prioriterat område är vården och omsorgen, där alltför många får olika typer av belastningsskador. Enligt Håkan Rosengren måste nu arbetsgivarna ta större ansvar. Framför allt bör dom arbeta för att minska stressen på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista