karlskrona

M och FP kan tänka sig blocksamarbete

Moderaterna och Folkpartiet i Karlskrona öppnar för att styra kommunen tillsammans med sina huvudmotståndare, Socialdemokraterna.

Allt för att stänga Sverigedemokraterna ute om de får ett ökat väljarstöd i Karlskrona efter valet.

Men enligt Moderaternas kretsordförande Carl-Göran Svensson måste Sverigedemokraterna stärka sin ställning rejält om det här ska bli aktuellt.

Ingen egen majoritet
Idag styr den borgerliga femklövern Karlskrona utan egen majoritet. Femklövern har inte kunnat driva någon offensiv borgerlig politik, tycker Carl-Göran Svensson, men han tycker ändå att femklövern har kunnat få igenom sina viktigaste frågor med uppbackning antingen från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Det är om Sverigedemokraterna, som är kommunens tredje största parti, skulle gå framåt rejält i valet i höst samtidigt som de etablerade partierna på båda sidorna om blockgränsen går tillbaka som Carl-Göran Svensson ser problem.

Måste till samarbete
Om det skulle hända menar han att det måste till ett samarbete över blockgränserna för att hindra att Sverigedemokraterna kan få genomslag för sin ideologiskt inriktade politik.

– Sverigedemokraterna har en uppfattning om invandring och har en syn på medborgarna som vi inte kan acceptera, säger han.

Men alla i femklövern är inte lika säkra på att ett samarbete över blockgränserna är rätt taktik.

Ser stora svårigheter
Kommunalrådet Kent Lewén (FP) säger å ena sidan att om SD skulle bli betydligt större så kan ett samarbete mellan blocken vara enda vägen att gå. Samtidigt ser han en rad svårigheter med ett sådant samarbete.

– Det finns en risk att man spelar Sverigedemokraterna i händerna genom att man gör det för ett enda syfte. Nämligen att man håller dem borta från ett inflytande som de ändå på något sätt har fått av väljarna i Karlskrona, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Fler kan tänka sig blocksamarbete

Flera av de etablerade partiernas kommunordföranden i Blekinge kan tänka sig att samarbeta över blockgränserna om det skulle krävas för att hindra Sverigedemokraterna från att få en vågmästarroll i kommunen.

Det visar en en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Det är 11 partiordföranden i länet som har svarat att man är beredd att ingå blocköverskridande samarbeten.

I dagsläget är Karlskrona den enda kommunen i Blekinge där Sverigedemokraterna har tillräckligt mycket röster för att vara i en vågmästarställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.