sölvesborg

Kommunen slår ifrån sig allvarlig kritik

Politikerna i Sölvesborgs omsorgsnämnd anklagas för att ha försökt lära en äldre kvinna i rullstol en läxa för att hon uppträtt besvärligt. Nu riktar Socialstyrelsen allvarlig kritik för hur kommunen hanterat ärendet. Men nämndens ordförande menar att man är klämd mellan olika lagar.

Myndighetens granskning av ärendet visade bland annat att kvinnan fått ligga kvar nerkissad i sin säng för att lära sig konsekvenserna av att hon inte vill ha blöja.

Men Roine Olsson (S) ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborg håller inte med om kritiken.

– Det känns aldrig bra att få kritik. Men när man har svårt att se hur man skulle kunna göra något annorlunda, när man känner att man har gjort så mycket man kan och kanske gjort lite till i det här ärendet, så känns inte kritiken så farlig.

Den äldre kvinnan det handlar om är nästan blind, har diabetes och sitter i rullstol. Men hon har beskrivits som besvärlig. Så besvärlig att Sölvesborgs kommun valde att dra ner på hemtjänsten efter att Arbetsmiljöverket varit inkopplat.

Men anhöriga gick vidare och Socialstyrelsen kritiserar nu omsorgsnämnden på flera punkter. Kommunen har bland annat i e-post skrivit:

"Vi gör inga byten av sängkläder på natten då hon inte använder blöja. Hon får känna på hur det är att ligga blöt och kall."

Enligt omsorgsnämndens ordförande Roine Olsson hamnar kommunen här mellan två lagstiftningar. Å ena sidan ska det vara en bra arbetsmiljö för hemtjänstpersonalen, å andra sidan ska kvinnan ha rätt till självbestämmande över sin vård.

Roine Olsson menar att kvinnan på flera sätt själv valt att hamna i den här situationen.

– Vi straffar inte personen genom att hon ska ligga blöt. Utan vill man inte att den hjälp vi erbjuder, på det sättet som vi måste göra det på. Då får det de här konsekvenserna . Personen har rätt att bestämma själv. Då väljer man att ligga i det här blöta istället för att ta emot den hjälp som vi vill erbjuda.

Nu har kommunen till augusti på sig att ge Socialstyrelsen svar på sin kritik. Men någon långsiktig plan för att lösa problemen i ärendet finns inte.

– Inte i det här ärendet, det är nästan från dag till dag hur vi hanterar det. Någon längre plan kan man inte ha i det här ärendet, säger Roine Olsson (S), ordförande i omsorgsnämnden i Sölvesborg.

Stina Held
stina.held@sr.se