Ronneby

Folkpartiet söker ny partner

Folkpartiet i Ronneby är trötta på att vara stödparti åt Socialdemokraterna. Därmed kan koalitionen som styr Ronneby spricka efter valet.

– Vi har haft ett socialdemokratiskt styre under väldigt många år. Nu känner jag att det är dags för en förändring, säger Johan Sandberg som är Folkpartiets ordförande i kommunen.

Blåröd allians
Sedan förra valet styrs Ronneby av ett rött och två blåa partier. Socialdemokraterna har Kristdemokraterna och Folkpartiet som stödpartier. Men det är oklart om den rödblå alliansen överlever efter valet.

Folkpartiet vill regera ihop med de borgerliga partierna, hellre än att fortsätta som stödparti åt Socialdemokraterna. Ett parti som man tycker har fört en misslyckad politik i viktiga frågor och ger exempel på frågor som hans parti vill lyfta upp.

– Det handlar om att centrum förändras. Och det handlar om att skapa möjligheter för olika näringar, tillexempel inom hälsa kopplat till Ronneby brunn. Här behövs det tas tag i saker i kommunen.

Många fler röster behövs
Men det krävs att betydligt fler Ronnebybor röstar borgerligt jämfört med valet 2006 för att Folkpartiets vision om en borgerlig majoritet ska bli verklighet.

Röstar Ronnebyborna ungefär som i det förra valet så kan Socialdemokraterna behålla makten med hjälp av ett par stödpartier

Stänger inte dörren helt
Johan Sandberg säger att även om han hellre skulle vilja bilda ett borgerligt styre i Ronneby, så kan han – trots sin kritik mot Socialdemokraterna – tänka sig att hålla dörren öppen för ett fortsatt samarbete med dem i fyra år till:

– Vi måste göra bedömningen av hur vi bäst kan påverka politiken och bäst driva folkpartistiskt liberal politik, säger Johan Sandberg.

S håller dörrarna öppna
Ronnebys Socialdemokratiska kommunalråd JanAnders Palmqvist säger i en kommentar att Socialdemokraterna inte vill låsa upp sig i något samarbete med andra partier i valrörelsen.

– Socialdemokraterna kommer att hålla många dörrar öpnna för samarbeten med andra partier efter valnatten om det krävs, säger JanAnders Palmqvist.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se