Kommunalråd förhindrad att berätta

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Karlshamn, Torsten Magnusson, fortsätter att hävda att han informerat hamnbolagets styrelse om det omdiskuterade tilläggsavtalet till den före detta hamnchefen.

På ett möte under tisdagskvällen ska det kommunala moderbolaget Stadsvapnet avgöra om hamnbolaget har rätt att kräva Torsten Magnusson på ett mångmiljonbelopp.

När Stadsvapnet, Karlshamns kommunala huvudbolag, sammanträder kan det också vara slutet på en lång politisk gärning. Det handlar om kommunstyrelsens ordförande Torsten Magnusson som själv inte kommer att delta i sammanträdet.

Styrelsen i stadsvapnet har en enda punkt på dagordningen denna kväll och det är att få information kring hamnbolagets ekonomiska mångmiljonkrav på just Torsten Magnusson. Visar informationen att hamnbolagets krav är rättmätigt blir situationen för Torsten Magnusson mycket svår.

Magnusson anser å sin sida att han har informerat styrelsen i hamnbolaget om det nu omdiskuterade tilläggsavtalet. Men då uppstår frågan om ledamöterna i hamnbolaget egentligen har förstått innebörden i avtalet.

Mycket talar för att det kan sluta med en civilprocess där parterna ställs inför domstol. Blir det så kan det bli en rejält utdragen affär som kommer att skada Karlshamn på flera olika sätt. Inte minst politiskt.

Torsten Magnusson å sin sida anser i dag att han har hamnat i något som han vill likna vid moment 22. Han får inte och bör inte kommentera sakinnehållet som är sekretessbelagt, samtidigt som allmänheten vill ha papperna på bordet.

Torsten Magnusson säger till Sveriges Radio Blekinge att han gärna skulle vilja berätta men han är alltså ännu så länge förhindrad och det av rent juridiska skäl.

Han försäkrar att han tar den uppkomna sitationen på fullaste allvar och att han nu inte kommenterar anklagelserna betyder alltså inte att han underskattar eller önskar vifta bort frågan, sa han vid ett kort samtal under tisdagseftermiddagen.

Klart är nu också att styrelsen för hamnbolaget inlett en annan process, en process som riktar sig till Anders Högland, förre hamnchefen som i dagarna ska tillställas ett brev i vilket man förklarar omständigheterna och att styrelsen anser att tilläggsavtalet inte gäller.

Anders Högland, som hittills avböjt att kommentera, har gjort det i vetskapen att han själv till nu stått utanför händelserna.

Den situation som nu uppstått i Karlshamn visar på ett drastiskt sätt vad som kan inträffa när ansvar och intressen i ett aktiebolag kolliderar med rent politiska intressen. Något som flera gånger tidigare har påtalats när det gäller just kommunala bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".