Blekinge

Mansjouren får inte stöd

Krisande män i Blekinge riskerar att stå utan hjälp. Anledningen är att i år är det hittills bara Sölvesborg av alla länets kommuner som gett länets mansjour ekonomisk bidrag. Och de pengarna räcker knappt till att betala lokalhyran.

– Om vi får för lite pengar kan vi inte fortsätta med verksamheten, säger Dante Espinosa som är rådgivare på mansjouren i Blekinge.

Riskerar nedläggning
Tidigare har jouren, som har sitt kontor i Ronneby, fått bidrag från tre av Blekinges kommuner - Sölvesborg, Ronneby och Karlskrona. Men i år har man hittills bara fått bidrag från Sölvesborg, vilket nu gör att de riskerar att behöva lägga ner sin verksamhet.

Bidraget handlar om en krona per invånare i varje kommun, vilket betyder ett stort ekonomiskt bortfall om Karlskrona kommun bestämmer sig för att inte ge något bidrag i år.

Stort behov
I dagsläget är det ungefär 120 män som tar kontakt med jouren för att få hjälp. Och enligt Dante Espinosa finns det ett stort behov av en mansjour i Blekinge, men med lite pengar är det svårt att marknadsföra sig så att fler får veta att det finns hjälp att få.

– Behovet finns. Men vi når inte ut ordentligt om vi inte får pengar för att kunna göra reklam för oss, säger han.

Stina Held
stina.held@sr.se