Blekinge

Polisen tar hjälp av spermahund

Polisen i Blekinge får snart ett nytt vapen i jakten på våldtäktsmän. Drygt tvååriga schäfern Raports Opus utbildas för fullt för att kunna spåra sperma.

– Det har visat sig effektivt och kan leda till fällande domar. Nu har försöksperioden gått ut och man har sagt att det är något vi ska fortsätta med, säger Bernt Gunnar Karlsson, som är hundförare vid Blekingepolisen.

Svårt med bevis
Ett stort problem för polisen i en våldtäktsutredning, har det visat sig, är att knyta gärningsmannen till platsen för överfallet. Offret är i många fall så chockat att polisens utredare bara kan få fram knapphändiga uppgifter om var attacken ägde rum eller hur gärningsmannen såg ut.

Det var i frustration över detta, som en polisutredare i Göteborg kläckte idén till att utbilda hundar att söka efter sperma.

– Det kan vara svårt för chockade kvinnor att kunna peka ut en exakt plats och då kan hunden vara till stor hjälp.

Världsunika hundar
Sedan dess har ett projekt pågått och idag finns två hundar i Göteborg och nu snart en i Blekinge. Det handlar om världsunika hundar som polisen i både Blekinge och i övriga landet nu får tillgång till.

Det kostar drygt en halv miljon och tar cirka två år att utbilda en hund och Rapports Opus kommer att få två professioner. När han tar studenten ska han kunna sättas in för att söka brandfarliga vätskor såväl som att koppla en gärningsman till en våldtäkt.

– Det är ett av de svåraste söken vi har, säger Bernt Gunnar Karlsson. I och med att det handlar om en liten mängd. Hunden får söka lugnt och metodiskt.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se