Blekinge

"Tuffare krav är omöjligt"

Moderaterna i Blekinge sparkar upp en öppen dörr då de vill kräva en motprestation för att socialbidrag ska betalas ut. Det menar Gun Hedlund (FP) som är socialnämndens ordförande i Karlshamn. Enligt henne är kraven redan så tuffa som de kan bli.

Det är i Blekingemoderaternas handlingsprogram inför valet som man skriver om motprestationer för att få socialbidrag. Bland annat ska den sökande arbeta eller utbildas för att ta sig ur sin situation.

Kraven finns redan
Men krav ställs redan idag. I samtliga av länets kommuner säger man att man ställer en rad krav som alla går ut på att den bidragssökande ska göra allt för att ta sig ur bidragsberoendet genom att exempelvis söka jobb, hoppa på praktikplatser eller utbildningar.

Tvingas sälja sitt hus
Folkpartisten Gun Hedlund menar till och med att kraven ibland kan vara för tuffa och tar exemplet med att en arbetslös kan tvingas sälja sitt hus för att få socialbidrag.

– Jag kan inte förstå hur vi ska kunna ställa hårdare krav än vad vi gör idag, säger Gun Hedlund.

Bra med tuffa krav
När oppositionsrådet i Sölvesborg Jeppe Johnsson (M) får höra om Gun Hedlunds kritik säger han att det är bra att det redan ställs tuffa krav, men att det som står i handlingsprogrammet i så fall skulle fungera som en påminnelse.

Dålig koll
Gunn Hedlund funderar på ett annat sätt om det moderaterna skrivit.

– Det kan vara så att man faktiskt inte har koll på verkligheten, avslutar Gun Hedlund.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se