Socialstyrelsen kritiserar läkare i Blekinge

Socialstyrelsen vill att en läkare inom psykiatrin i Blekinge prickas efter att läkaren skrivit ut medicin och sjukskrivit en patient utan att träffa honom.

Patienten, en man i 20-årsåldern, led av panikattacker och social fobi när han sökte hjälp på en psykiatrisk klinik i Blekinge för två år sen.

Han fick träffa läkaren vid två tillfällen och fick då antidepressiva tabletter utskrivna. Därefter skickade läkaren flera recept per post och ändrade doseringen utan att ha träffat patienten.

Dessutom bedömde läkaren mannens arbetsförmåga och sjukskrev honom, också det utan att ha träffat honom.

Läkaren undersökte alltså inte hur medicinen påverkade 20-åringen. Enligt Socialstyrelsens bedömning är det oacceptabelt, eftersom just den här typen av medicin kan ha mycket farliga biverkningar.

Läkaren har dessutom knappt fört nån patientjournal i det här fallet.

I sin utredning skriver Socialstyrelsen att vården inte har bedrivits på ett sätt som var säkert för patienten.

Socialstyrelsen ser felen som allvarliga och anmäler läkaren till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd å begär att läkaren får en diciplinpåföljd. Det kan innebära att läkaren får en varning, som är den grövsta formen av diciplinpåföljd. Eller en erinran, som är den mildare formen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista