Magnussons paus får blandade reaktioner

Beskedet att Karlshamns socialdemokratiska kommunalråd Torsten Magnusson på obestämd tid tar paus från sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande mottas med blandade känslor av samarbetspartierna folkpartiet och kristdemokraterna.

Tord Gungård, gruppledare för kristdemokraterna i Karlshamn, anser att det är viktigt att det politiska arbetet inte tappar fart under tiden skuldfrågan utreds.

Det var i måndags som beskedet kom att Torsten Magnusson på grund av den turbulens som uppstått i samband med utredningen av det omdiskuterade pensionsavtalet valt att ta en paus. I morgon onsdag ska kommunstyrelsen på ett extrainsatt sammanträde ta ställning till hur hamnbolagets mångmiljonkrav mot Torsten Magnusson ska hanteras.

Från Karlshamns kommuns moderbolag Stadsvapnets sida vill man se en ny oberoende granskning av det pensionsavtal, som enligt en enig hamnstyrelse, Torsten Magnusson på eget bevåg tecknat med förre hamnchefen Anders Högland - ett avtal som medfört att konstnaderna stigit från 2,9 till 7,5 miljoner kronor.

Om kommunstyrelsen godkänner Stadsvapnets begäran om en ny granskning kan det ta flera månader innan slutgiltigt beslut kring Torsten Magnussons inblandning i pensionsavtalet tas och enligt samarbetspartierna är det viktigt att det politiska arbetet inte stagnerar under tiden.

Under Torsten Magnussons frånvaro är det kommunstyrelsens förste vice ordförande Sven-Åke Svensson som leder det politiska arbetet i kommunen tillsammans med samarbetspartierna. Enligt Rolf Tholén, gruppledare för folkpartiet, är det den bästa lösningen under rådande omständigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista