Ledamöter uteblir efter risk för jäv

Flera av de ordinarie ledamöterna i Karlshamns kommunstyrelse kommer inte att närvara vid kvällens extrainsatta sammanträde, där frågan om hur skadeståndskravet mot Torsten Magnusson ska hanteras, kommer att diskuteras.

Orsaken är att de sitter eller har suttit i bolagsstyrelsen för Karlshamns Hamn - det bolag som driver frågan om skadestånd mot Torsten Magnusson och anser att de kan beskyllas för jäv om de deltar. Av den anledningen har s-ledamöterna Kenneth Hake, ordförande i hamnbolaget och Suzanne Svensson, ledamot i den gamla hamnstyrelsen, meddelat att de inte medverkar vid kvällens möte.

Torsten Magnusson är sedan i måndags sjukskriven och deltar inte heller vid kvällens möte. Moderaten Bärthil Ottosson, som är ledamot i hamnstyrelsen, säger att han ännu inte bestämt sig och att han vill överlägga med kommunens jurist om det är lämpligt att han deltar i sammanträdet.

Det är dock inte alla ledamöter i kommunstyrelsen som uttrycker försiktighet kring sin medverkan ikväll på grund av att hamna i en jävsituation. Socialdemokraterna Mats Lindsten och Vivianne Andersson som båda suttit som ersättare i den gamla hamnstyrelsen hyser inga betänkligheter och kommer att gå på kommunstyrelsens möte.

Mats Lindsten säger att hans uppdrag i hamnstyrelsen ligger ett par år tillbaka i tiden och att han inte tycker att han det föreligger någon risk för jäv. Vivianne Andersson säger att hon under sin tid som ersättare i hamnstyrelsen vid få tillfällen kallades till styrelsemöten och att hon inte haft någon aktiv del i det styrelsearbete som bedrevs i hamnstyrelsen.

Samtliga femton ordinarie ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen har fått kallelse till kvällens sammanträde i rådhuset, där beslut ska tas om en ny oberoende granskning ska göras av det tilläggsavtal som enligt en enig hamnstyrelse Torsten Magnusson på eget bevåg tecknat med förre hamn vd:n Anders Högland. Ett tilläggsavtal som medfört att kostnaderna för Anders Höglands pension stigit från 2,9 till 7,5 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".