Försiktigt positiva reaktioner på försvarsförslag

I hela Blekinge var reaktionerna försiktigt positiva på fredagen när ÖB hade gått igenom konsekvenserna av fyra olika ekonomiska scenarier. De flesta tror idag att det förslag som går ut på att banta försvaret med tre miljarder kronor är det mest sannolika.

Enligt ÖB skulle det bland annat innebära att tio förband läggs ner och en fjärdedel av de försvarsanställda försvinner. I det här scenariot skulle bara en flygflottilj läggas ner, och marinbaserna både i Stockholm och Karlskrona skulle bli kvar. Däremot är det osäkert vilken av baserna som skulle bli huvudbas.

Flottiljchef Lars Lundell på F17 säger att reaktionerna på flottiljen har varit ganska positiv under dagen. - Som det ser ut nu så är det en flygflottilj som ska läggas ner, och då blir det naturligtvis större chanser för oss att få vara kvar, säger han.

En arbetsgrupp inom försvaret kommer nu att arbeta fram förslag på hur och var man ska spara på i försvaret. Arbetsgruppen väntas bland annat peka ut huvudort för marinen och i september kommer förslaget att presenteras. - För oss i Karlskrona kommer det att bli en kraftig omställning oavsett om vi blir huvudbas eller sidobas, säger marinbasens chef Kenneth Olsson. - Det tunga underhållet och på sikt även huvuddelen av örlogsskolorna kommer att förläggas till huvudbasen, säger han.

Karlskronas socialdemokratiska kommunalråd Mats Johansson säger att han känner en försiktig optimism när det gäller framtiden för marinbasen i Karlskrona. - Vid presentationer på försvaret idag har den militära ledningen talat om att huvudbasen ska ha möjligheter till exempelvis modifiering av fartyg, och det kan man inte göra på marinbasen i Stockholm. Han säger att han vet att det kommer att bli en ordentlig dragkamp om vilka förband som ska vara kvar, men att han i det material som lämnats idag definitivt inte ser några dödsstötar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".